هر سرمایهگذار باهوشی میداند که شما نمیتوانید تمام تخم مرغهای خود را در یک سبد قرار دهید. حتی اگر این اقدام ریسک را کاملاً از بین نبرد، تنوع سبد سرمایهگذاری میتواند با به حداکثر رساندن بازده به شما کمک کند تا به اهداف سرمایهگذاریتان برسید.
ابزارهای سرمایهگذاری مختلف زیادی وجود دارد که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید؛ از جمله سهام، اوراق قرضه، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک کالا محور، معاملات آتی و ارز. اینها میتوانند به زیر مجموعههای دقیقتر تقسیم شوند که دارای ویژگیهای مشترکی هستند: سهام با سرمایهی کلان، اوراق مالی و اوراق قرضه دولتی تنها چند نمونه هستند.
و کالاهای اساسی را فراموش نکنید. این کالاهای اساسی هستند که میتوانند به کالاها و خدمات دیگر تبدیل شوند. برای تاجران با تجربه و تازه کار، انواع مختلفی از سرمایهگذاری در کالاها وجود دارد. اما قبل از اینکه برای سرمایهگذاری اقدام کنید، در اینجا چند نکته مهم وجود دارد که باید در مورد سرمایهگذاری درکالا بدانید، از جمله بهترین مواردی که باید در نظر بگیرید.
مهمترین مطالب
- سرمایهگذاری در کالاها میتواند تنوع، محافظت در برابر تورم و بازده مثبت اضافی را برای سرمایهگذاران فراهم کند.
- سرمایهگذاران ممکن است در صورت دنبال کردن سرمایهگذاریهایشان در یک کالا یا یک بخش از اقتصاد، نوسانات را تجربه کنند.
- عرضه، تقاضا و مسائل ژئوپلیتیکی همگی بر قیمت کالاها تأثیر میگذارند.
- سرمایهگذاران میتوانند معاملات آتی مبتنی بر کالا، سهام، ETF یا صندوقهای سرمایهگذاری مشترک را انجام دهند یا میتوانند کالاهای فیزیکی مانند شمش طلا را نگهداری کنند.
- سه مورد از رایجترین کالاهای مورد معامله شامل نفت، طلا و فلزات پایه است.
چگونه در کالاهای اساسی سرمایهگذاری کنیم؟
شما میتوانید با خرید سهام فردی، صندوقهای معاملاتی بورس (ETF)، یا صندوقهای سرمایهگذاری مشترکی که بر آن بخشها تمرکز دارند، در نفت، طلا یا فلزات اساسی سرمایهگذاری کنید. اما راههای دیگری نیز وجود دارد:
- معاملات آتی نفت مورد علاقه معاملهگران روزانه است و از طریق کارگزاریهایی که در معاملات آتی تخصص دارند خرید و فروش میشود. این موارد بسیار پرنوسان است و برای افراد تازه کار مناسب نیست.
- سرمایهگذاران طلا میتوانند شمش، سکه یا جواهرات بخرند و در صندوق امانات نگهداری کنند.
- فلزات پایه مانند آلومینیوم، روی و مس فقط در مقادیر بزرگ با ارزش هستند. بهترین راه برای سرمایهگذاری در آنها از طریق سهام تولیدکنندگان آنها یا از طریق ETFهاست.
سرمایهگذاری در کالا اساسی چیست؟
تجارت کالا به قرنها قبل باز میگردد، حتی قبل از اینکه سهام و اوراق قرضه معامله شوند. این یک تجارت بسیار مهم بود که فرهنگها و افراد مختلف را به هم پیوند میداد. از ادویه جات و ابریشم در دوران اولیه گرفته تا مبادلاتی که اکنون این داراییها در آنها معامله میشود، کالاها همچنان ابزارهای سرمایهگذاری محبوب هستند.
سرمایهگذارانی که امیدوارند وارد بازار کالا شوند میتوانند این کار را به روشهای مختلف انجام دهند. سرمایهگذارانی که به دنبال کالا هستند، میتوانند مستقیماً در کالای فیزیکی سرمایهگذاری کنند یا به صورت غیرمستقیم، با خرید سهام در شرکتهای کالایی، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یا صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) این کار را انجام دهند.
مزایا:
یکی از بزرگترین مزایای سرمایهگذاری در کالاها این است که بنظر میرسد سرمایهگذاران را در برابر اثرات تورم محافظت میکنند. به طور کلی، در دورههای تورم بالا تقاضا برای کالاها زیاد است که باعث افزایش قیمتها میشود. همچنین این یک شرطبندی خوب در برابر دلار آمریکا است. بنابراین هنگامی که دلار کاهش مییابد، قیمت کالاها افزایش مییابد.
جدای از مزایای تنوع، پتانسیل برای حداکثر کردن بازده با سرمایهگذاری در کالا وجود دارد. اگرچه قیمت کالاها در بازار از طریق نرخ ارز، نرخ بهره و اقتصاد جهانی در معرض نوسانات است، تقاضای جهانی قوی است. این به طور کلی تأثیر مثبتی بر سهام شرکتهایی دارد که به طور خاص با کالاها سروکار دارند، که میتواند به بازده مثبت برای سرمایهگذاران تبدیل شود.
خطرات منحصر به فرد
نکتهای که باید در نظر داشت این است که کالاها نسبت به سایر انواع سرمایهگذاری، بهویژه صندوقهایی که یک کالا یا بخش خاصی از اقتصاد را دنبال میکنند، بسیار ناپایدارتر هستند.
سرمایهگذارانی که معاملات آتی انجام میدهند باید به خاطر داشته باشند که این امر شامل سفته بازی است. قراردادهای آتی شامل ردیابی یک کالا اساسی یا شاخص است. این میتواند بر عملکرد قرارداد تأثیر بگذارد و در نتیجه به سرمایهگذار تفاوت منفی (یا مثبت) بدهد.
معاملات آتی نیز مجموعهای از ریسکهای منحصر به فرد خود را دارند که باید مستقل از کالای اساسی مدیریت شوند.
مزایا:
1. محافظت در برابر تورم
2. تنوع در پرتفوی سرمایهگذاری
3. محافظت در برابر کاهش ارز پایه
4. کمک به مدیریت ریسک قیمت
معایب:
1. افزایش نوسانات نسبت به سایر سرمایهگذاریها
2. معاملات اعتباری در کالاها که ممکن است منجر به خسارتهای قابل توجهی شود.
3. ماهیت سوداگرانه معاملات با عدم پیشبینی نتیجه
نفت خام
اگر به نفت خام فکر میکنید، به شما کمک میکند که بدانید چه چیزی قیمتها را شکل میدهد و چگونه میتوانید روی این کالا سرمایهگذاری کنید. پس از تولید، نفت خام به بسیاری از محصولات مختلف، از جمله بنزینی که برای سوخت خودروها استفاده میشود، پالایش میشود. اما این محصولات فراتر از بنزین هستند. محصولات ساخته شده از نفت شامل پلاستیک، دارو، کفپوش اتاق، جوهر، لوازم آرایشی، الیاف مصنوعی، حلالها، کود، آسفالت و هزاران مورد دیگر است.
اما چه چیزی بر قیمتها تأثیر میگذارد؟ به طور کلی نفت خام به قوانین عرضه و تقاضا واکنش نشان میدهد. زمانی که تقاضا از عرضه بیشتر شود، قیمتها افزایش مییابد. وقتی تقاضا کاهش مییابد و عرضه نسبتاً ثابت میماند، قیمتها کاهش مییابد. به عنوان مثال، زمانی که بنزین تقاضای بالایی دارد – مثلاً در فصل رانندگی تابستانی – قیمت در پمپ بنزینها افزایش مییابد و باعث قیمت بالاتر نفت خام میشود.
به طور مشابه، تقاضا از سوی کشورهای در حال توسعه مانند چین و هند – که اقتصاد آنها هنوز در حال رشد است – نیز قیمتها را افزایش میدهد. ژئوپلیتیک نیز تأثیر زیادی بر قیمت نفت خام دارد. تنشها در خاورمیانه، جایی که بیشتر نفت جهان در آن تولید میشود، میتواند قیمت نفت را به شدت افزایش دهد.
مهم: قیمت نفت زمانی تحت تأثیر کارتل تولیدکنندهها به نام اوپک بود که عمدتاً از کشورهای خاورمیانه تشکیل شده بود. در اوایل قرن بیست و یکم، توسعه فناوری جدید، به ویژه شکستگی هیدرولیکی (فرکینگ)، دومین انقلاب انرژی ایالات متحده را ایجاد کرد و تا حد زیادی اهمیت و نفوذ اوپک را کاهش داد. امروزه، ایالات متحده بزرگترین تولید کننده خالص نفت خام در جهان است.
نحوه سرمایهگذاری در نفت خام
سرمایهگذاری در نفت خام فیزیکی به آسانی سرمایهگذاری در سایر کالاها نیست؛ شما نمیتوانید فقط یک بشکه نفت بخرید. به عنوان یک سرمایهگذار، ممکن است به معاملات آتی فکر کنید؛ که مستقیمترین روش برای مالکیت کامل کالاست. اما معاملات آتی میتوانند بسیار نوسان داشته باشند و به سرمایه زیادی نیاز دارند. همچنین به دانش زیادی نیاز دارند، بنابراین واقعاً گزینه مناسبی برای سرمایهگذاران تازه کار نیستند.
سرمایهگذاران ممکن است به خرید سهام شرکتهای نفتی، صندوقهای سرمایهگذاری مشترک نفت خام یا حتی ETF فکر کنند. این وسایل درست مانند سهام در بورس معامله میشوند، بنابراین به راحتی قابل دسترسی هستند. صندوق نفت ایالات متحده یک نمونه است. این صندوق حرکت نفت خام سبک و شیرین غرب تگزاس اینترمدیت (WTI) را دنبال میکند.
گزینههای دیگر شامل خرید سهام در صندوقهای سرمایهگذاری مشترک یا ETFهای بخش انرژی است که مستقیماً در سهام شرکتهای نفتی سرمایهگذاری میکنند. این گزینهها با ریسک کمتری همراه هستند زیرا پیشنهادات متنوع تری دارند.
طلا
بازار طلا دارای تنوع و رشد زیادی است. طلا در تولید جواهرات، فناوری، توسط بانکهای مرکزی و سرمایهگذاران استفاده میشود که باعث ایجاد بازار آن در زمانهای مختلف در اقتصاد جهانی ایجاد میشود. این فلز گرانبها به طور سنتی یک سرمایهگذاری امن و محافظ در برابر تورم بوده است. وقتی دلار آمریکا پایین میآید، میتوانید پیش بینی کنید که قیمت طلا افزایش مییابد.
درست مانند نفت خام، وقتی تقاضا افزایش مییابد، قیمت طلا نیز افزایش مییابد. علاوه بر این، زمانی که بانکهای مرکزی – که طلا را در اختیار دارند – تصمیم میگیرند تا با خرید طلای بیشتر، ذخایر پولی خود را متنوع کنند، قیمتها تحت تأثیر قرار میگیرند.
چگونه در طلا سرمایهگذاری کنیم؟
برخلاف نفت خام، سرمایهگذاران میتوانند مالکیت کالای فیزیکی را داشته باشند. سرمایهگذارانی که میخواهند کالای فیزیکی را نگه دارند، میتوانند این کار را با خرید شمش یا سکه طلا انجام دهند. اما این بدان معناست که باید برای نگهداری آن در صندوق امانات یا مکان امن دیگری پول پرداخت کنید.
گزینه دیگر، درست مانند نفت خام، انجام قرارداد های آتی است. قراردادها سرمایهگذاران را ملزم به واریز وجه تضمین اولیه میکنند. اما باز هم خطر این نوع سرمایهگذاری وجود دارد. اگر قیمت افزایش یابد، سرمایهگذاران سود خواهند کرد. با این حال، اگر قیمت کاهش یابد، سرمایهگذار پول خود را از دست خواهد داد.
سهام و ETFها، همراه با گزینههای صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، فراوان هستند. درمورد سهام طلا، سرمایهگذاران فقط به تولیدکنندگان محدود نمیشوند، بلکه در شرکتهای اکتشاف و معدن کاری نیز میتوانند سرمایهگذاری کنند. طبق معمول، برای سرمایهگذاران خوب است که تحقیقات خود را انجام دهند و ریسکهای عملیاتی هر شرکت را بررسی کنند.
از سوی دیگر، ETFهای طلا، همزمان با پیگیری قیمت آن، امکان دستیابی به طلا را ایجاد میکنند. به عنوان مثال، ETF سهام طلای SPDR به سرمایهگذاران امکان دستیابی به شمش طلا را بدون نیاز به اختیار داشتن فیزیکی آن را فراهم میکند.
فلزات پایه
فلزات پایه فلزات رایجی هستند که در کاربردهای تجاری و صنعتی مانند ساخت و ساز و تولید استفاده میشوند. آلومینیوم، روی و مس نمونههای خوبی هستند. این فلزات نسبتاً ارزان هستند و منابع تأمین آنها به طور کلی پایدار است زیرا معمولاً در سراسر جهان یافت میشوند.
اما به دلیل فراوانی این فلزات، قیمت آنها بسیار پایین تر از فلزات گرانبهاست. با این حال، افزایش کاربرد فلزات پایه همراه با افزایش تقاضای جهانی – به ویژه از سوی چین و سایر کشورهای در حال توسعه – به طور مداوم بر قیمتها تأثیر مثبت دارد.
نحوه سرمایهگذاری در فلزات پایه
نگه داشتن آلومینیوم، روی و مس ممکن است لزوماً خیلی سودده نباشد. به دلیل قیمت پایین آنها، سرمایهگذاران باید مقادیر زیادی از این کالاها را برای کسب سود نگهداری کنند.
درعوض، نگهداری سهام شرکتهای فلزات پایه مانند شرکت ملی صنایع مس ایران (فملی) یا شرکت فولادی مانند فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) یک راه عالی برای شروع سرمایهگذاری است. علاوه بر این، نگهداری ETFهای مرتبط با شرکتهای درگیر در فلزات و معادن به شما فرصتی برای سرمایهگذاری میدهد.
بهترین راه برای سرمایهگذاری در کالاهای اساسی چیست؟
بهترین راه برای سرمایهگذاری در کالاها از طریق صندوقهای قابل معامله (ETF)های کالایی است. ETFها به راحتی معامله میشوند زیرا مانند سهام خریداری میشوند، تنوع ایجاد میکنند، مانند معاملات آتی در حاشیه معامله نمیشوند و معمولاً نسبت هزینه پایینی دارند.
چه زمانی باید کامودیتی بخرید؟
زمان خاصی که بهترین زمان برای خرید کالاها باشد وجود ندارد. کالاها به عنوان یک وسیله مقابله با تورم عمل میکنند، بنابراین خرید قبل از دورههای تورم بالا یک استراتژی سرمایهگذاری خوب است؛ با این حال، پیش بینی زمان وقوع تورم ممکن است دشوار باشد.
یک کالا باید به عنوان یک سرمایهگذاری دیگر در نظر گرفته شود و زمان خرید آن باید با توجه به افق زمانی سرمایهگذار و پروفایل ریسک او باشد. خرید یک کالا زمانی که قیمت پایینی دارد و چشم انداز آینده آن بر اساس اصول بنیادی قوی به نظر میرسد، همیشه زمان خوبی برای خرید برای افق بلندمدت است.
چگونه کالاهای نفتی بخرم؟
یک فرد میتواند با خرید صندوقهای معاملاتی کالای نفتی(oil commodity ETF)، خرید سهام شرکتهای نفتی یا خرید قراردادهای آتی نفت از طریق حساب کارگزاری، کالاهای نفتی را خریداری کند.
آیا کالاهای اساسی برای سرمایهگذاری خوبی هستند؟
مانند هر سرمایهگذاری خوب، کالاها نیز میتوانند با ریسکهایی همراه باشند. یک سرمایهگذار باید بازار کالایی را که میخواهد در آن معامله کند را درک کند – برای مثال، این واقعیت که قیمت نفت میتواند بر اساس فضای سیاسی خاورمیانه نوسان داشته باشد.
نوع سرمایهگذاری نیز مهم است؛ ETFهای کالا تنوع بیشتر و ریسکهای کمتری را ارائه میدهند، در حالی که معاملات آتی بیشتر سوداگرانه هستند و ریسکها به دلیل نیاز به مارجین بیشتر است. با این حال، کالاها میتوانند در برابر تورم محافظت کنند و به ویژه طلا میتواند در برابر رکود بازار مقاومت کند.
چگونه میتوانم معاملات کالای اساسی را شروع کنم؟
پس از انجام تحقیقات و تعیین سرمایهگذاریهای مناسب، میتوانید با افتتاح حساب کارگزاری و خرید سهام در شرکت خاص کالا یا ETF کالا، تجارت کالا را شروع کنید.
قیمت کالاها را چه کسی تعیین میکند؟
خلاصه
مانند هر سرمایهگذاری، کالاها با ریسکهای خاص خود همراه هستند، اما اگر جنبههای مختلف کالایی که در آن سرمایهگذاری میکنید را درک کنید، همچنان میتوانند راهی عالی برای تنوع بخشیدن به پرتفوی شما باشند.
علاوه بر کالاهای مذکور، کالاهای دیگری هستند که میتوانید در نظر بگیرید مانند سایر فلزات گرانبها – پلاتین، پالادیوم، نقره – لیتیوم، پنبه و محصولات غذایی مانند قهوه، ذرت، جو، گندم، سویا و شکر. اما مانند تمام تصمیمات سرمایهگذاری، تحقیق خود را انجام دهید یا با یک کارگزار با تجربه مشورت کنید.