ایران سیزدهمین تولیدکننده گندم جهان شد
به گفته وزارت کشاورزی آمریکا:
ایران با تولید ۱۴ میلیون تن گندم سیزدهمین تولید کننده بزرگ گندم جهان در سال ۲۰۲۳ شده و تقریبا برابر انگلیس گندم تولید کرده است. این در حالیست که تولید گندم ایران در این سال با افزایش ۸۰۰ هزار تنی معادل ۶ درصد نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است.
پیشبینی قیمت مس در سال آینده میلادی
به گفته یکی از بزرگترین تاجران فلزات در چین، بازار جهانی مس در سال آینده میلادی با مازاد عرضه مواجه خواهد شد که احتمالا منجر به کاهش بیشتر کالایی خواهد شد که برای انتقال به انرژی سبز حیاتی است.
وانگ وی، رئیس بازرگانی مس در شرکت گروه متالز شانگهای بیان کرد: به نظر میرسد محمولههای سنگ مس از معادن خارج از کشور علیرغم افزایش به ظاهر بزرگ ظرفیت فرآوری آنها، برای تغذیه کارخانههای ذوب چین کافی باشد. وی افزود: ما نسبت به قیمت مس چندان خوشبین نیستیم و بازار در سال آینده ضعیف خواهد بود؛ در حالی که محرکهای بیشتر چین و کاهش ذخایر سنگ معدن در درازمدت شرایط را دشوارتر خواهد کرد.
دیدگاه وانگ با ناظران بزرگترین بازار مس جهان مطابقت دارد. در همین حال، شرکت گلدمن ساکس در میان دیگر شرکتهایی است که انتظارات رشد تقاضای بیشتر مربوط به انتقال انرژی از چین و مناطق دیگر را افزایش میدهد. پس از افزایش شدید قیمتها از ماه نوامبر سال گذشته میلادی تا اواسط ماه ژانویه ۲۰۲۳ که ناشی از خوشبینی اقتصاد چین پس از رهایی از محدودیتهایی کرونا بود، مس روند جدیدی را آغاز کرد. این در حالی است که تا به امروز، قیمت مس به طور پیوسته کاهش یافته است.
با وجود تلاشهای اخیر پکن، سیاستهای پولی انقباضی برای تحریک اقتصاد در جهان و بهبود نه چندان چشمگیر اقتصادی چین، بازار فلزات از این شرایط تاثیر پذیرفته است.
توضیحات : شرکت متالز شانگهای که در سال ۲۰۱۵ تاسیس شد، این شرکت سال گذشته نزدیک به دو میلیون تن مس تصفیه شده را به حدود یک هزار و ۷۰۰ مشتری عرضه کرد که حدود ۱۵ درصد از کل تقاضای چین است. فلزات وارداتی معمولا توسط مراکز تجاری بزرگ خریداری میشوند و آن را به مشتریان خود که عمدتا تولیدکننده هستند، میفروشند.این شرکت درست زمانی که چین، سرکوب معاملات کالاهای مشکوک توسط شرکتهای دولتی را تشدید میکند، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
رئیس بازرگانی مس در شرکت گروه متالز شانگهای، هیچ پیشبینی قیمت خاصی ارائه نکرد اما در عین حال تاکید کرد که افزایش قیمتهای چین به بیش از ۶۹ هزار یوان (معادل ۹ هزار و ۵۱۳ دلار) در هر تن، احتمالا با فروش کوتاهمدت یا شرطبندی بر کاهش قیمتها برآورده خواهد شد. در حال حاضر معاملات آتی مس در شانگهای، حدود ۶۷ هزار و ۶۶۰ یوان در هر تن انجام میشود. وانگ از نظر پویایی عرضه درازمدت، خاطرنشان کرد: با افزایش عرضه ضایعات مس در چین، ارزش تماشای کالاهای سفید خریداری شده توسط طبقات متوسط نوظهور که از مس استفاده میکنند، به پایان عمر خود نزدیک میشود.
شاخص دلار آمریکا به پایین ترین سطح در ۱۱ هفته اخیر رسید
شاخص دلار در روز دوشنبه به حدود 103.6 واحد تضعیف شد و در پایینترین سطح خود در 11 هفته گذشته قرار گرفت زیرا کاهش نرخ تورم ایالات متحده این گمانه زنی را تقویت کرد که فدرال رزرو به پایان چرخه انقباض خود رسیده است، در حالی که معاملهگران تمرکز خود را بر کاهش احتمالی نرخ بهره در سال آینده معطوف کردند.
انتظار میرود بانک مرکزی آمریکا مجدداً در نشست دسامبر خود نرخ بهره را بدون تغییر نگه دارد، در حالی که بازارها با احتمال 30 درصدی پیش بینی می کنند که فدرال رزرو میتواند از اوایل مارس 2024 شروع به کاهش نرخ بهره کند.
سرمایه گذاران بین المللی اکنون منتظر آخرین صورتجلسه FOMC و مجموعهای از دادههای اقتصادی در ایالات متحده هستند، در همین حال، بانک مرکزی چین نرخ اولیه وام یک و پنج ساله خود را به ترتیب در 3.45 و 4.2 درصد ثابت نگه داشته است که مطابق با انتظارات اولیه تحلیلگران و فعالان بازار بود.
نفت و احتمال کاهش مجدد تولید توسط اپک پلاس
قیمت های آتی نفت با رشد، هفته را آغاز کرده اند و احتمال کاهش بیشتر عرضه توسط اوپک پلاس ، منجر به تقویت قیمتها شده، که به دلیل کاهش نگرانی از اختلال در عرضه خاورمیانه در بحبوحه درگیری اسرائیل و حماس برای چهار هفته کاهش یافته بود.
بهای معاملات آتی نفت برنت 0.7 درصد افزایش به 81.18 دلار در هر بشکه رسید در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با 51 سنت افزایش به 76.40 دلار در هر بشکه رسید. قرارداد ماه دسامبر اواخر روز دوشنبه به پایان می رسد.
قیمت نفت از اواخر سپتامبر تقریباً 20 درصد کاهش یافته است، در حالی که اسپردهای نزدیک تر بین ماهانه برای برنت و WTI هفته گذشته به کنتانگو رسید به عبارتی قیمتهای سررسید نزدیک، کمتر از قیمتهای ماههای آینده در بازار( کنتانگو )هستند که نشاندهنده عرضه کافی است.
تحلیلگران گلدمن ساکس در یادداشتی میگویند: “مدل آماری ما از تصمیمهای اوپک نشان میدهد که با توجه به کاهش موقعیتهای سفتهبازی و زمانبندی معاملات و نیز موجودی بیش از انتظار، نباید کاهش بیشتر تولید توسط اوپک را رد کرد.”
پیشبینی اولیه این بانک این است که کاهش تولید گروه در سال 2024 به طور کامل برقرار میشود و کاهش یکجانبه یک میلیون بشکهای در روز توسط عربستان سعودی تا سه ماهه دوم سال آینده تمدید میشود و تنها به تدریج از ژوئیه معکوس خواهد شد. شایان ذکر است که پس از اعمال تحریمهای واشنگتن علیه سه کشتی که نفت روسها را به هند ارسال کردهاند، سرمایهگذاران نیز به دنبال اختلال در تجارت نفت خام روسیه هستند.
روز جمعه، مسکو ممنوعیت صادرات بنزین را که می تواند به عرضه جهانی سوخت موتور بیافزاید، لغو کرد. این پس از آن صورت می گیرد که روسیه در ماه گذشته اکثر محدودیت های صادرات گازوئیل را لغو کرد.