نگرانی جدید اقتصاد اروپا
رئیس بانک مرکزی اروپا اعلام کرد که تورم اروپا همچنان در سطوح قوی باقی مانده و به نظر میرسد شاخص قیمت مصرفکننده در این منطقه تا دو سال آینده سطح ۲ درصدی را تجربه نخواهد کرد. کریستین لاگارد تاکید کرد:” گرچه تورم نقطهبهنقطه و تورم هسته (بدون احتساب موادغذایی و انرژی در مسیر نزولی قرار دارند، اما باید گفت که با هدف اصلی ما (تورم ۲ درصدی) فاصله دارد. نظرسنجی سایر مقامات در نشست ۱۴ سپتامبر نشان میدهد که تورم در سال ۲۰۲۵ به ۲ درصد خواهد رسید.”
لاگارد تاکید کرد: «درصورتی که خطرات ژئوپلیتیک در جهان تشدید شود، در مقابل رشد اقتصادی نیز به تبع آن کند خواهد شد. بر این اساس باید بگویم که عملیات ضد تورمی بانک مرکزی به پایان نرسیده است.»
صادرات چین برای پنجمین ماه متوالی کاهش یافت
آمارهای رسمی نشان می دهد صادرات چین در سپتامبر 2023 با 2/6 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 13/299 میلیارد دلار رسیده است که این رقم نسبت به کاهش 8/8 درصدی ماه قبل و در مقایسه با کاهش 6/7 درصدی مورد انتظار بازار، بهبود یافته است.
این برای پنجمین ماه متوالی است که کاهش صادرات چین ثبت شده است اما کمترین کاهش در این مدت به شمار می رود.با این حال، لو دالیانگ، سخنگوی اداره کل گمرک چین گفت تجارت چین همچنان با یک محیط خارجی پیچیده و چالش برانگیز مواجه است.
صادرات خاک های کمیاب 1/9 درصد کاهش یافت در حالی که صادرات آلومینیوم و محصولات مرتبط با آن 5 درصد افت داشته است. فروش محصولات پالایشی نیز 6/3 درصد کاهش یافت.در مورد شرکای تجاری اصلی، صادرات به ایالات متحده (-3/9%)، آسه آن( -8/15٪)، اتحادیه اروپا
(-6/%11)، ژاپن (-4/6 %)، کره جنوبی (-7٪)، کاهش یافته است. در مقابل، صادرات به روسیه 21 درصد رشد کرد.
طلا در بازار های جهانی
طی هفته گذشته، قیمت هر انس طلا در محدوده 1933-1832 دلار معامله شد و در نهایت با قیمت 1933 دلار بسته شد.
از ابتدای هفته گذشته شاهد افزایش متوالی قیمت انس جهانی بودیم که در نهایت به رشد خیره کننده 5.5 درصد طی یک هفته رسید. می توان مهم ترین عامل رشد قیمت را در تنش های خاورمیانه و نزاع بین حماس و اسرائیل دانست که سرمایه گذاران را به سمت سرمایه گذاری در بهشت امن طلا سوق داد. با توجه به انتقال ادوات نظامی اسرائیل به مرز غزه و احتمال حمله زمینی به آن برای از بین بردن کامل حماس، به نظر می رسد اوضاع خاورمیانه در حال یک تحول اساسی باشد که می تواند به گسترش آن به سایر نقاط جهان و رکود اقتصادی دامن زند. لذا شاهد ورود شدید سرمایه به طلا هستیم.
همچنین طی هفته گذشته آمار مربوط به تورم ایالات متحده (CPI) نیز منتشر شد که عدد 7/3 درصد سالانه را نشان میداد که 1/0 درصد بالاتر از انتظارات (6/3 درصد) بود. این آمار میتواند به افزایش انتظارات برای ادامه سیاستهای انقباضی فدرال رزرو دامن زند، اما به اندازه اثرات تنشها در خاورمیانه نبوده و شاهد رشد شدید قیمت انس جهانی طلا بودیم. طی نظر سنجیها، معامله گران 69 درصد احتمال میدهند که نرخ بهره فدرال رزرو در نشست ماه نوامبر تغییری نکند.
روند نزولی آلومینیوم
علیرغم کاهش سنگین عرضه آلومینیوم روسیه به بازارهای جهانی طی ماههای گذشته که تصور میشد بتواند به عنوان فاکتوری مثبت در افزایش قیمت این فلز اساسی عمل نماید؛ بروز مشکلات جدی در اقتصاد چین به عنوان بزرگترین بازار مصرف آلومینیوم جهانی و همچنین شکلگیری رکود در اقتصاد ایالات متحده منجر به عدم افزایش قیمتها در بازارهای جهانی شد. با اجراییشدن سیاست افزایش نرخ بهره بانکی در این کشور طی ماههای گذشته، بخش عمدهای از رکود و کاهش قیمت ایجاد شده برای فلزات اساسی به همین موضوع مربوط می گردد.
بازار جهانی اوره
قیمت اوره در اکثر مناطق به دلیل کاهش تقاضا، روند نزولی را طی کرد. اما در برخی از بازارهای جنوب شرق آسیا به دلیل افزایش ناگهانی میل به خرید و محدودیتهای عرضه این محصول، روند صعودی داشت. برگزاری مناقصهی هند در هفتهی آینده نقطهی عطفی برای بازار اوره خواهد بود. کاهش عرضهی اوره به دلیل فروش محتاطانه تولیدکنندگان به منظور کشف قیمت این محصول بعد از برگزاری مناقصه هند است.
از نظر مجله تحلیلی آرگوس (argus) بازار اوره تقریبا ثابت است و دلایلی نظیر: افزایش قیمت گاز طبیعی، افزایش ریسک جنگ و همچنین مناقصه هند میتواند از قیمت اوره در هفتههای آینده حمایت کند.